רפואה מתגוננת: מה זה – וכמה זה עולה למשק?
לא מעט אנשים מתלוננים על כך שלרופאים אין זמן לבדוק אותם וכי אין מספיק תשומת לב שניתנת להם מצוות רפואי. אבל מה עושים כשהמצב הפוך? כשהרופאים מפנים ליותר מידי בדיקות – חלקן אפילו מסוכנות לגוף? רפואה מתגוננת היא מצב שבו מטופלים מופנים ליותר מידי בדיקות שחלקן יקרות ודורשות התעסקות בירוקרטית כבדה וחלקן אף יכולות לפגוע בבריאות.
רפואה מתגוננת משפיעה על המטופל לרעה דווקא משום שהיא כרוכה בבדיקות מיותרות וטיפולים שלא לצורך. היא יכולה לגרום להוצאות גבוהות בבדיקות שלא ממומנות על ידי קופת החולים ולעיתים להוביל לאשפוזים מיותרים ובכך לגרום לאבדן זמן וכסף ואפילו לנזק משמעותי, פיזי ונפשי.
הגשת תביעת רשלנות רפואית בשל רפואה מתגוננת
כיום מוגשות לא מעט תביעות רשלנות רפואית של מטופלים כנגד מוסדות רפואיים ורופאים. תביעות כאלה הפכו לשכיחות בבתי המשפט ומטרתן להוכיח כי קיים קשר בין מצב רפואי שהחמיר לבין בדיקות יתר, הפניות שלא לצורך, אשפוזים, יותר מידי תרופות וכו'. כדי לדעת יותר תוכלו לקבל מידע באתר Lawtip על הנושא ולהכיר אותו קצת יותר לעומק.
מתי כדאי להגיש תביעה?
תביעה נגד רופא או מוסד רפואי מומלץ להגיש כאשר רופא או צוות רפואי נקט והפנה ליותר מידי בדיקות, אשפוזים, רשם ביותר מידי מרשמים לתרופות שהזיקו לבריאות, זאת משום שהרופאים והצוותים ניסו להסיר ספקות בנושאים של רשלנות רפואית. אבל דווקא זהירות היתר הזאת גרמה רשלנות בשל רצון יתר להסיר ספק לרשלנות רפואית ובכך טרטור של המטופל ואף גרימת נזק לבריאותו. סיוע של עורך דין יכול לספק לכם את התשובות לגבי כדאיות הגשת תביעה.
קצת מחקרים ומספרים…
חשוב לדעת שמחקרים חדשים של שירותי הבריאות בישראל גילו כי 1 מתוך 5 רופאים ישלחו את המטופלים שלהם ליותר מידי בדיקות, אשפוזים וטיפולים רק כדי למנוע תביעות רשלנות רפואית. רופאים נוקטים ברפואה מתגוננת לאו דווקא משום שהם חושבים שהמטופל זקוק לכל אלה, אלא משום שהם רוצים להגן על עצמם. במקרים כאלה חשוב לבדוק לעומק את הצורך בבדיקות ואשפוזים ולהתייעץ עם אנשי המקצוע לפני שאתם מתחילים בטיפולים, אשפוזים, הבדיקות ולפני שאתם מוציאים כספים מיותרים.
נוסף לכך, מלבד הפגיעה במטופל, גם המשק הישראלי נפגע מעודף בדיקות ואשפוזים בעוד שבהערכה גסה מדובר בכמעט 50 מיליארד דולר בשנה ש"מבוזבזים" על תהליכים של רפואה מתגוננת.
לסיכום, רפואה מתגוננת היא מצב שבו רופאים חשים תחושת פחד מפני תביעות רשלנות רפואית ומאשפזים שלא לצורך, מספקים מרשמים ליותר מידי תרופות שעלולות לפגוע בגוף, מטרטרים ושולחים את המטופלים ליותר מידי בדיקות והתייעצויות. המטופלים מצידם מוצאים עצמם בשטף של פעולות שלא תמיד לצורך – מה שיוצר את הפרדוקסאליות של פגיעה במטופל מפאת רצון לא לפגוע ובלשון העממית יותר בשל רצון של רופאים 'לכסת"ח' את עצמם. לכן דווקא במקרה כזה ייתכן צורך בתביעת רשלנות רפואית שקרתה בשל יותר מידי פעולות שננקטו במטופל.